Outbound vs. Inbound marketing och säljverktyg

outbound vs inbound

Har du undrat om din produkt eller bransch är mest lämpad för inbound eller outbound marketing?

Det är du inte ensam om, men det är faktiskt fel fråga att ställa sig.

Funnelbud

Skillnaden mellan inbound och outbound

För de flesta branscher (enligt oss gäller det nästan för alla), är det nödvändigt att använda både Inbound och Outbound marketing. De har olika syften och når olika segment av din målgrupp.

Det är därför vi, en Inbound byrå, fortfarande rekommenderar de flesta av våra kunder att även använda Outbound Marketing, och vi hjälper dig även att komma igång!

Aaron Ross förklarar skillnaden mellan outbound och inbound bäst enligt oss.

I korthet säger han att: 

Inbound är som ett nät som du kastar ut och det fångar det som det fångar.

Outbound är som ett “spjut” där du riktar in dig mot ett specifikt företag eller en bransch och aktivt kontaktar dem.

Hur jobbar du med inbound vs outbound?

I praktiken betyder det oftast det här:

Med Inbound skriver du om ämnen som dina kunder är intresserade av, och när de hittar till din sida erbjuder du dem mervärde i form av t ex ytterligare content, verktyg, en gratis testperiod, rådgivning eller liknande. I utbyte ger de dig sina kontaktuppgifter.

Med Outbound tar du aktivt kontakt med potentiella kunder. Bäst resultat får du om du riktar in dig mot en  specifik bransch eller målgrupp med ett budskap som är direkt anpassat för dem. Det handlar om att undersöka deras pain points så att du sedan kan pitcha rätt lösning till dem.

Vilka inboundverktyg behöver du?

När det gäller inbound marketing finns det, enligt oss, inget sätt att komma runt det faktum att du måste kunna samla in dina kunders kontaktuppgifter (som de har gett dig frivilligt) och sedan dela in dem i olika kategorier utifrån vad de är intresserade av. Du kommunicerar sedan med dem regelbundet för att uppfylla det värdeerbjudande du lovade dem när de gav dig sina kontaktuppgifter.

För att göra det behöver du bland annat funktioner som:

  • Kontaktdatabas
  • Spårning
  • Möjlighet att segmentera
  • Email-lista
  • Kommunikation via email
  • Kommunikation via sociala medier
  • Någon form av automatiseringsfunktion för att kunna kommunicera “individuellt till massorna”
  • Rapporter för att se vad som fungerar och inte

Det kan finnas mycket mer och det kan vara ganska nyanserat, men det är i stort sett det här som är grunden i Inbound Marketing.

Det finns massor av likartade verktyg för det här på marknaden, hundratals om inte tusentals, och de flesta företag idag är överväldigade av alla möjligheter. Men efter att ha jobbat med flera hundra kunder har vi lärt oss att det inte spelar någon större roll vilket verktyg du använder. Vad som gör skillnad är vilken typ av hjälp du får av leverantören, så du kan få ut mesta möjliga av verktygen.

Det är därför vi varken är en ren mjukvaruleverantör eller en agentur. Våra kunder köper istället FunnelBud, som inkluderar alla funktioner du behöver för inbound och sälj, och får tjänsterna inkluderade i priset. De inkluderade tjänsterna och den investering vi gör i våra kunder innebär att vi tar en ganska stor risk i början, men om vi gör ett bra jobb stannar våra kunder med oss. Det vinner alla på. Som ett exempel använder hela 86% av våra kunder de flesta systemfunktionerna, medan industristandard är 28%

Vilka outboundverktyg behöver du?

I traditionell outbound marketing samlar du in listor på personer eller företag att rikta in dig på och sedan mailar eller ringer du dem tills de svarar. Ibland kan det ta flera dagar att nå en enda person, andra gånger måste du gå förbi så kallade “gatekeepers” för att ens nå fram.

Men inte längre. 

I den här artikeln kommer vi att förklara varför vi på , tillsammans med våra partners på LeadPilot, jobbar med båda två och varför vi rekommenderar dig att göra samma sak.

Nuförtiden finns det sales engagement-plattformar, som LeadPilot, som gör grovjobbet åt dig! LeadPilot automatiserar outbound-processen genom att först söka upp rätt nyckelpersoner och sedan ta en personlig direktkontakt. Fokus är träffsäkerhet och hög personifiering genom mail som anpassas efter mottagaren. Allt för att påbörja en affärsrelation på bästa sätt!

Jag startade LeadPilot med en vision att förändra och förbättra nykundsbearbetning, så att användare kan fokusera på kreativitet och relationsbyggande istället för manuellt grovjobb. Vår bransch har en historik av stora utmaningar inom automatisering, GDPR och träffsäkerhet. Därför har vi en revolutionerande lösning och med den gör vi livet lättare för säljare!” - Felix Kollin, VD

Sammanfattning

Du kan använda antingen inbound eller outbound marketing, eller båda två och utan några som helst verktyg.

Men vår erfarenhet säger att du kommer ha störst framgång om du kombinerar dem tillsammans med en noga upplagd plan och verktyg som kan hantera varje del av din lead generation-insats.

För största framgång rekommenderar vi dig att hitta en agentur som kan hjälpa dig med båda två.. Om du är intresserad av inbound och FunnelBud, boka en demo med oss, så visar vi dig gärna hur det fungerar!

OM FÖRFATTAREN

Yusuf Young

Yusuf helps companies use Marketing Automation to grow B2B sales. In his role as a Marketing Automation consultant implementing systems such as HubSpot and Salesforce, he discovered the need for better services at a lower cost. Today, he runs FunnelBud to make the fruits of sales and marketing technology available to businesses worldwide.

Lär dig mer om inbound marketing och CRM