De olika CRM-typerna och vad som skiljer dem åt

Det finns massor av CRM-system på marknaden men utöver de vanligaste funktionerna som alla system har, som säljtavla, affärer och kontaktdatabas, så kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. En del har pris baserat på moduler, andra har färdiga paket att välja på.

Så hur navigerar du den djungeln? I den här artikeln tar vi upp de två vanligaste CRM-typerna och hur du ska tänka när du undersöker olika alternativ. 

Vi kommer utgå från följande matrix:


Komplexa vs Enkla

CRM kan vara komplexa eller enkla. Det betyder inte att de per definition är svårare eller enklare att jobba i utan det handlar snarare om deras funktionalitet utöver de vanliga CRM-funktionerna. 

Enkla CRM-system har standardmoduler såsom kontakter, säljtavlor och affärer och fokuserar hela sin funktionalitet på just CRM.

Komplexa CRM-system är modulbaserade och du kan lägga till och anpassa ditt system med till exempel ärendehantering, fakturering och projektledning. 

Komplexa CRM är oftast dyrare och har en mycket längre startsträcka för “sy ihop” systemets olika moduler så att det passar just er arbetsprocess. Det tar också längre tid att lära sig systemet eftersom det är mycket mer funktionalitet än i ett enkelt CRM. 

Enklare CRM har en lägre prislapp och det är oftast enkelt för säljteamet att komma igång och få resultat snabbt. 

Microsoft Dynamics och Lime CRM är två exempel på komplexa CRM-system medan FunnelBud Flow är ett enkelt system.

Passiva vs Aktiva

Nästa kategori handlar om hur mycket CRM-systemet kan hjälpa dig i din vardag.

Passiva CRM fungerar som en databas där du kan lagra information om dina kunder, men det ger inte mycket mer än det. Det finns inga automationer eller andra verktyg för att underlätta ditt dagliga arbete. 

Aktiva CRM å andra sidan samlar in mer information om dina kunder och automatiserar många av dina uppgifter, inklusive försäljningsprocessen och kommunikationen med dina kunder. De har dessutom ofta inbyggda marknadsfunktioner, alltifrån enklare nyhetsbrevsutskick till mer utförligare funktioner så som sociala media-hanterare eller kundundersökningar.

HubSpot och FunnelBud Flow är två exempel på aktiva CRM-system.

Vilket ska du välja?

Vilken typ av CRM-system du ska välja beror självklart på dina specifika behov, men generellt så passar Aktiva och Enkla CRM-system mindre bolag som inte har resurser för en lång startsträcka och heller inte så komplexa behov eller arbetsprocesser.

Aktiva system är dessutom ofta enklare att jobba i för mindre team eftersom marknad och sälj kan jobba i samma system. 

Större företag eller Enterprise-företag med flera olika avdelningar, specifika behov och resurserna som krävs för att implementera ett komplex CRM kommer ofta få väldigt bra resultat av till exempel Lime CRM eller Microsoft Dynamics.

OM FÖRFATTAREN

FunnelBud

Lär dig mer om inbound marketing och CRM