7 steg för att skapa en bra emailslinga 

Emailslingor är fantastiska för att hålla kontakten med potentiella kunder och bygga tillit och konvertera prospekts som annars hade gått till en konkurrent. I korthet handlar det om att skicka ut ett antal förinställda emails under en tidsperiod för att uppnå ett speciellt mål, till exempel sälja dina tjänster eller hålla dig top-of-mind hos en affärsmöjlighet.

Du har säkert själv upplevt emailslingor som konsument, till exempel efter att du laddat ner en guide eller startat en gratis provperiod. Dagarna efteråt får du e-mail med ett specifikt mål, ofta för att få dig att köpa en av företagets produkter eller tjänster. 

Men hur planerar och sätter man upp en emailslinga? I det här inlägget visar vi de 7 stegen för att komma igång och lyckas med dina emails.

Steg 1: Vem pratar du till?

Det första viktiga steget är att förstå din målgrupp: deras önskemål, behov och problem. Det här steget är det absolut viktigaste för att senare kunna skriva e-mails som bygger tillit och konverterar. I det här steget vill du identifiera:

  • Vem som är din målgrupp
  • Vilka problem har de?
  • Hur kan din produkt eller tjänst hjälpa dem?
  • Vilka invändningar har de för att köpa, t ex tidsbrist eller tekniskt okunniga?

Ett enkelt sätt att få reda på det är att prata med din säljavdelning, de har bra koll på vilka som är era kunder och vad de behöver hjälp med.

Steg 2: Vad vill du uppnå?

Nästa steg är att definiera vad du vill uppnå med din emailslinga. Vill du konvertera potentiella prospekter? Hålla dig top-of-mind i en lång säljprocess? 

Emailslingor kommer se annorlunda ut beroende på vad du vill uppnå med dem och att definiera ditt mål låter dig skapa innehåll som bäst uppfyller det. Det bästa är att skapa upp flera emailslingor om du har flera olika mål, det ökar dina chanser rejält att de faktiskt lyckas.

Steg 3: Planera ditt innehåll

Vilken typ av innehåll behöver din emailslinga innehålla för att bäst uppnå ditt mål? Om det handlar om att konvertera kunder som redan har inlett en diskussion så kan framgångshistorier vara bra. Är kontakten istället en hemsidebesökare som bara laddat ner en guide kan det vara bättre att fokusera på hur din produkt kan lösa deras problem. 

Skriv ner vilken typ av information som kontakten behöver få för att uppnå målet du satte i det förra steget.

Steg 4: Designa din e-postsekvens

Nu är det dags att bestämma vilken information som ska hamna i vilket email i slingan. Det är alltid bra att börja med ett välkomstmail och att sedan försöka planera innehållet så att det blir intressant och lättförståeligt för prospekten. 

Vill du berätta hur din produkt löser deras problem så starta med att visa att du förstår deras problem för att i efterkommande emails ge lösningen, inte tvärtom. Vill du hålla dig top-of-mind kan det vara bra att se till så att varje framgångshistoria visar ett unikt resultat och inte bara att de till exempel ökade försäljningen. 

Kom också ihåg ditt mål med sekvensen, vad det är du vill uppfylla och planera innehållet utifrån det.

Steg 5: Skriv dina e-postmeddelanden

När du har planerat hela slingan är det dags att skriva innehållet. Här kommer några saker du bör tänka på:

  • Ha rätt ton utifrån din målgrupp. Riktar du dig till banker så bör du ha en professionell ton medan om du riktar dig till småföretagare kan tonen vara mer lättsam för att skapa en mer personlig relation
  • Lägg tid på ämnesraden. Det är den som får kontakten att öppna emailet till att börja med.
  • Se till att emailet är lätt att läsa och utan onödigt innehåll. Håll dig till saken och skriv bara om det som emailet handlar om, inte sådant som är orelevant.
  • Låt det komma från en riktig person. Sätt Från-adressen och Från-namnet till en riktig person, inte en generisk info@foretag.se -email. 

Steg 6: Sätt upp din e-postautomatisering

För att spara tid och se till att inga emails missas så bör du sätta upp dem i en automation. Där ställer du in vilket email som ska skickas ut och när så att du är säker på att en kontakt får dem vid rätt tidpunkt. 

Vilket tidsintervall du bör ha mellan varje email bestäms av vilken typ av emailslinga det är. Är det en kortare sådan som vill konvertera intresserade leads så kan du skicka ut ett nytt email varje dag eller med en dags mellanrum. Handlar det istället om en slinga som ska hålla ditt företag top-of-mind under en längre säljprocess så kan en gång i månaden passa bättre. 

Steg 7: Testa och justera

Nu är du klar och då gäller det bara att hålla koll på hur slingan presterar. Öppnar kontakterna den? Klickar de på länkar som du lagt till i emailen? Är det något email som verkar prestera bättre än de andra? 

Det gäller att testa och justera men här kommer några saker att tänka på:

  • Låg öppningsfrekvens. Om du har låg öppningsfrekvens för ett email så är det enklaste att testa en ny ämnesrad. Kan du göra den mer intressant? Lättare att förstå? Justera det och se om öppningsfrekvensen förbättras.
  • Låg konverteringsgrad. Om du har låg konverteringsgrad finns det några saker du kan fundera på. Har du en tydlig call-to-action, alltså vad du vill att de ska göra? Har du skrivit emailen så att det tydligt visar att du förstår deras problem och hur du kan lösa det? 
  • Låg klickfrekvens på länkar. Om dina prospekter inte verkar klicka på länkarna i emailet så kan du dels kolla på om det är lätt att förstå vad de leder till (är det ett blogginlägg? En video?) och varför de ska klicka (kommer de lära sig något? Kommer du hjälpa dem?)

Kom också ihåg att en emailslinga inte är en "ställ in det och glöm det"-strategi. Det kräver fortsatt övervakning och justering för att uppnå de bästa resultaten. Var tålmodig, fortsätt att testa och justera, och över tid kommer du att börja se att dina emails genererar fler leads och konverteringar för ditt företag.

OM FÖRFATTAREN

FunnelBud

Lär dig mer om inbound marketing och CRM