Guide: Hur du börjar med Inbound Marketing

Inbound marketing har revolutionerat hur företag närmar sig potentiella kunder. Till skillnad från traditionell, utåtriktad marknadsföring så som annonser så handlar inbound marketing om att organiskt locka kunder till dig. Det är en strategi som lockar folk genom att erbjuda värdefullt innehåll och upplevelser anpassade efter deras behov och intressen. Om du är på väg att dyka in i världen av inbound marketing, här är var du bör börja.

Förstå vad inbound marketing är

Innan du ger dig ut på din resa med inbound marketing, är det viktigt att förstå dess grundläggande principer. Inbound marketing är en affärsmodell som attraherar kunder genom att skapa värdefullt innehåll och upplevelser anpassade till dem. Kärntemat för inbound marketing är Attract (Attrahera), Engage (Engagera), och Delight (Glädja). Det innebär att attrahera rätt kunder till ditt företag, engagera dem i stor skala och glädja dem individuellt.

Definiera din målgrupp

Innan du kan attrahera, engagera eller glädja någon, behöver du veta vem du försöker nå. Det här kallas för din målgrupp eller köparpersona. En köparpersona är en representation av din ideala kund baserat på marknadsundersökningar och verkliga data om dina befintliga kunder. För att definiera din målgrupp fundera först och främst på vilket specifikt problem du löser för dem. Vad är det ditt företag hjälper dem med? Lägg sedan till sådant som jobbroll, företagsstorlek och bransch.

Det är viktigt att komma ihåg att all data måste vara baserat på riktig kunskap, inte vad du tror om dem. Ta hjälp av analyser av och intervjuer med befintliga kunder eller fråga personer som du tror skulle kunna ha hjälp av dina produkter och tjänster för att verifiera dina teorier. Ju mer detaljerade dina personas är, desto bättre kommer du att förstå hur du skapar innehåll som tilltalar dem.

Sätt upp dina mål och KPIer

Du kan inte mäta framgången av din inbound marketing-strategi utan att ha klara mål och nyckeltal (KPIer). Dessa bör vara i linje med ditt företags övergripande mål. Är du ute efter att öka webbplatsens trafik, generera leads, öka försäljningen eller förbättra kundbevarandet? Dina mål kommer att bestämma din strategi, och dina KPIer kommer att ge ett mätbart mått på din framgång. Det bästa sättet är att jobba utifrån ett mål under en period och när det väl är uppnått utvärdera situationen och sätta upp ett nytt.

Skapa högkvalitativt, relevant innehåll

Inbound marketing handlar om att erbjuda värdefullt innehåll till din målgrupp. Detta innehåll kan komma i olika format, inklusive blogginlägg, e-böcker, infographics, podcasts eller videor. En del av det kan tas del av gratis (till exempel bloggar och podcasts) medan annat kan läggas bakom ett formulär. Det betyder att personen måste ange sin e-postadress för att få tillgång till materialet och det är ett utmärkt sätt att bygga sin e-postlista.

Kom ihåg att allt innehåll måste vara relevant för din publik, du ska alltid utgå från din målgrupps behov när du bestämmer innehåll. Är det något de är intresserade av? Löser det ett problem för dem? Att förstå sin målgrupp och vad de vill veta och behöver hjälp med är A och O för att skapa innehåll som faktiskt konverterar.

Optimera för SEO

Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av varje inbound marketing-strategi. Det är hur du ser till att ditt högkvalitativa, relevanta innehåll ses av din målgrupp. Detta inkluderar att forska på sökord, optimera din webbplats tekniska SEO, skapa engagerande metabeskrivningar och förvärva högkvalitativa backlinks. SEO kommer att öka din synlighet i sökmotorresultatsidor (SERPs), vilket driver mer organisk trafik till din webbplats.

Dra nytta av sociala medier

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för varje inbound marknadsförare. Det är en plats där du kan engagera dig med din publik, dela ditt innehåll och utöka ditt varumärkes räckvidd. Olika sociala plattformar attraherar olika publik, så det är viktigt att veta var din målgrupp tillbringar sin tid online. När du har identifierat dessa plattformar kan du använda dem för att marknadsföra ditt innehåll, engagera dig med din publik och bygga relationer.

Använd e-postmarknadsföring

E-post förblir en av de mest effektiva kanalerna för inbound marketing. Det låter dig kommunicera direkt med dina prospekts, ge dem relevant innehåll och personliga erbjudanden. E-postmarknadsföring är särskilt effektivt för att vårda leads och omvandla dem till kunder.

Börja smått och kom ihåg att övervaka, analysera, och justera

Slutligen, kom ihåg att inbound marketing är en process. Är du helt ny så rekommenderar vi att ta det ett steg i taget. Börja till exempel med att skapa något som dina hemsidebesökare kan ladda ner i utbyte mot sin e-postadress. Fortsätt sedan med att sakta bygga upp din innehållsbank, så som bloggen eller en podcast. Välj ett medium till att börja med och få igång det ordentligt innan du tacklar ytterligare ett. Det är viktigare att ha en väl fungerande kanal än flera som inte genererar några leads. 

När innehållet väl är på plats är det viktigt att regelbundet övervaka dina KPIer, analysera dina resultat och justera din strategi därefter. Det kan innebära att justera ditt innehåll, prova en ny social media plattform, eller finjustera din SEO-strategi. Genom att ständigt lära och anpassa sig kan du se till att din inbound marketing strategi alltid är så effektiv som möjligt.

Inbound marketing kan tyckas vara ett stort åtagande, men genom att bryta ner det i dessa steg blir det mer hanterbart. När du ger dig ut på din resa med inbound marketing, kom ihåg att den absolut viktigaste nyckeln till framgång är att förstå din publik och tillhandahålla dem med verkligt värde. Genom att göra detta kommer du att attrahera, engagera och glädja dina kunder, skapa långvariga relationer och driva företagets tillväxt.

OM FÖRFATTAREN

FunnelBud

Lär dig mer om inbound marketing och CRM