När enbart förälskelse inte räcker

Vissa lärdomar blir mer dyrköpta än andra. Vår partner Thomas Nordén fick en åt det dyrare hållet första gången han köpte ett Marketing Automation-system.

Jag kom i kontakt med marketing automation första gången för cirka 15 år sedan när jag jobbade som marknadsansvarig på Tobii Dynavox. Jag blev ”kär” i funktionerna som verktyget, i mitt fall var det Marketo, kunde erbjuda och sättet det såldes in. 

Thomas Nordén

Thomas Nordén

Jag hade laddat ner ett white paper om Marketing Automation, dagen efter ringde en person och vi pratades vid. Efter samtalet insåg jag att jag hade blivit "BANT:ad", eller kvalificerad. Säljaren hade ställt frågor om budget, ansvar, behov och tidsramar (BANT) på ett sätt som inte alls var krängigt eller påträngande. Jag fick till och med en länk till ett dokument för att "sälja in marketing automation till din chef". Helt fantastiskt passande för min situation.

Det hela ledde till att vi skaffade ett abonnemang för Marketo Spark. Jag var alldeles till mig i trasorna.

Det jag inte riktigt tänkte på då var att tekniken endast är en del av lösningen. Andra stora delar som också måste komma på plats är:

  1. Processerna – vem och hur ska vi jobba med verktyget? Det behöver inte nödvändigtvis vara någon som jobbar 100% med MA, men det bör ändå finnas någon som ansvarar för verktyget, eventuella integrationer och att sätta upp processer för hur det ska användas. Dels handlar det om rena marknadsföringsprocesser, men även hur sälj jobbar och hur överlämningen mellan sälj och marknad ska gå till. Hur ska det integreras mot andra system såsom CRM? Och den lilla detaljen med rapportering och uppföljning, hur ska den gå till? 

  2. Innehållet – för att marketing automation ska fungera behöver du ha innehåll att använda på sajten, i e-postflöden och som lead magnets. Och innehållet behöver även anpassas efter kundens köpresa, men mer underhållande och utbildande innehåll i början av köpresan för att sedan bli mer produkt- och säljorienterat mot slutet.

Om inte teknik, processer och personal och innehåll kommer på plats kan det bli mycket svårt att få utväxling på investeringarna i marketing automation.

Eftersom varken processer eller innehåll fanns på plats blev investeringen i Marketo inte mycket mer än ett väldigt dyrt Mailchimp som användes sporadiskt. En dyrköpt lärdom.

Thomas gör inte om det misstaget igen. Vad han däremot gör är att hjälpa små och medelstora företag med begränsade marknadsföringsresurser att skapa mer försäljning genom värdebaserad och pragmatisk, no nonse, marknadsföring. Vill du veta mer så hittar du honom på https://www.earlytorise.se

OM FÖRFATTAREN

FunnelBud

Lär dig mer om inbound marketing och CRM