Hur du får fler leads genom sociala medier

attract via social media

Social media för att få leads är inte svårt. Det finns många konsulter därute som försöker få social media att verka komplicerat, nästan onåbart.

Klart de gör det! De är konsulter! De vill tjäna pengar!

I själva verket är det väldigt enkelt. Här ska jag outlina en metod som jag vet fungerar för vilket bolag som helst, litet som stort.

Social media kräver först ett grundarbete

Innan vi börjar krävs det att vi gjort ett grundarbete. Men jag lovar, det är inte så svårt.

Här kommer det:

 1. Du behöver ha skapat ett antal leadmagneter. Detta är något (nästan alltid någon kunskap du har) som dina anställda laddar ner i utbyte mot sin emailadress.
 2. Du behöver ha ett antal bra bloggposter som länkar till dessa leadmagneter.
 3. Helst bör du ha samlat dessa under ett lättåtkomligt tak - ett bra exempel är företaget Tolpagorni som jag jobbar med, som lagt alla sina leadmagneter under sin "Product Management Knowledge"-sida. (Jag måste säga att jag är enormt imponerad över de personer som jobbar på detta företag.)
 4. Helst ska du också ha skapat automatiska flöden som tar om hand dina leads

Har du dessa grundstenar är du redo att göra förberedelser inför din social-media strategi. (Har du inte det skulle jag tipsa om att börja med detta först, för denna grund behövs inte bara för att lyckas bra med Social Media, utan även för all annan marknadsföring du gör. Om du inte redan gjort det kan det vara dags att investera i ett bra system för marketing automation.)

Bonus: Kan du få dina anställda att blogga t ex en gång i månaden är detta ett stort WIN för både dig och dem. Mer om det nedan, i kursivt.

Social-media förberedelser

Nu är det dags att göra dina specifika förberedelser för social media. Följ denna lista:

 1. Se till att alla dina anställda uppdaterar sina profiler på de mest populära sociala mediakanalerna (främst LinkedIn). Sätt dig i en 2-timmars workshop med dem där du först går igenom vad de bör förmedla för att höja sin kompetens, och där alla faktiskt gör det. Förklara att syftet är att de ska se så kompetenta ut som möjligt. Detta är ett win-win: Win för dina anställda för att de kan förbättra sin karriär, och win för dig eftersom du får högre förtroende med anställda som kan framhäva sin kompetens.
 2. I samband med steg 1, se till att alla dina anställdas profiler länkar till din knowledge-sida.
 3. Om du kunnat få dina anställda att blogga regelbundet (som jag skrev i sektionen "Bonus" ovan), se till att de länkar till en sida där alla deras bloggposter finns! Ett till win-win: De ser bättre ut, och du får mer promotion.
 4. Se till att på något centralt ställe, t ex i ert CRM eller marketing automation system, samla upp kontakter i en lista som era anställda kan komma åt. Varje anställd bör ha sin egen lista med kontakter som de har bäst relation till.
 5. Gå igenom alla grupper (t ex LinkedIn-grupper) och forum som är relevanta för er. Detta kan göras i en 2-timmars workshop. Dela sedan upp grupperna mellan alla era anställda baserat på de anställdas specialistkompetenser och intressen. Skriv upp alla grupper och "ansvarig anställd för den gruppen" någonstans.

Nu är du redo! Nu är det dags att faktiskt börja promota.

Och för att göra det ska vi först sätta en process som gör att du omedelbart kommer att få fler följare och läsare.

Från och med nu, dela ALLA bloggposter på sociala media

Kom överens med alla anställda (t ex under din initiala social-media workshop) att från och med nu ska alla prenumerera på er blogg. Se till att alla prenumererar där och då!

Kom sedan överens med alla att från och med nu ska följande hända:

Varje gång en ny bloggpost dyker upp så ska alla på bolaget automatiskt dela den på sina sociala media kanaler. Facebook, LinkedIn och Twitter.

Sätt dessutom någon som är huvudansvarig för er social media promotion (dig själv?). Denna persons uppgift är att dela varje bloggpost på ert företags officiella kanaler.

Se till att denna process följs. Jag lovar att ni kommer att se resultat, snabbt. Vad som kommer hända är att fler kommer läsa varje bloggpost ni skriver, och en viss andel av dessa kommer att bli leads (om ni gjort grundarbetet jag nämnde i första stycket).

Efter ett tag kommer du att se att ni plötsligt ser en spike i antal besök. Någon som aldrig skulle ha sett er post tidigare kommer att ha läst den, tyckt den var intressant, och delat den med någon de känner.

Ju längre ni håller på, desto starkare kommer denna effekt att bli. Var uthållig och fortsätt följa processen: Blogga, dela, blogga, dela!

Och nu kommer vi till själva kärnan i ert sociala medie arbete.

Skapa en social media checklista och en regelbunden social medie timme

Sätt en timme per varannan vecka eller per månad i alla era anställdas kalendrar. Kalla den "Social-media timmen".

Under denna timme ska alla på bolaget samlas och gå genom din Social Media Checklista.

Checklistan ska vara ett dokument, och den ska innehålla följande steg-för-steg guide som alla anställda ska kunna gå igenom under denna timme:

Din sociala medie checklista

Steg 1: Underhåll din kontaktlista

 1. Öppna din personliga kontaktlista (den som du skapade i ert CRM eller marketing automation verktyg)
 2. Gå igenom din lista se om du kan kontakta eller dela kunskap med någon/några i din lista: Se om de uppdaterat sin LinkedIn-profil, kommentera, maila och fråga om de vill ta en lunch eller kaffe för att hålla kontakten, eller skicka dem länken till någon av era leadmagneter eller bloggposter som skulle kunna vara intressant för den personen just nu.

Steg 2: Dela information till någon av grupperna som tilldelats dig

 1. Gå till någon av grupperna som tilldelats dig (utifrån listan ni gemensamt skapade i de förberedande stegen)
 2. Skriv en post i gruppen som är relaterat till någon av era leadmagneter och länka till den leadmagneten

Steg 3: Delta i gruppdiskussioner

 1. Läs inläggen och diskussionerna i dina tilldelade grupper
 2. Kommentera, dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter, eller länka till någon av era leadmagneter eller bloggposter.

Varför denna social media strategi fungerar

Denna social media strategi fungerar. Du behöver inget komplicerat, du behöver inte betala dyra konsulter, och du behöver inte våndas. Gör du grundjobbet och sedan följer dessa processer så kommer du att se stora resultat.

Notera magin bakom det hela här:

 1. Ditt jobb är att få dina anställda att se så bra ut som möjligt. Detta skapar win-win. Du får bra anställda och dina anställda höjer sin karriär. Eftersom de kommit dit med din hjälp kommer de att bli mer lojala till dig.
 2. Därefter vill du hjälpa dem att sprida den kunskap de alla faktiskt har så mycket som möjligt.
 3. Dina anställdas profiler länkar till era leadmagneter och bloggposter.
 4. När dina anställda ser bra ut blir folk nyfikna och läser deras profiler, som länkar till era leadmagneter och bloggposter.
 5. Med ovan processer får era bloggposter så stor spridning som möjligt.
 6. Alla bloggposter leder till era leadmagneter.

Alla vägar leder helt enkelt till era leadmagneter.

Och om du gör marknadsföring på ett intelligent sätt vet du att syftet med dina leadmagneter är att ge dina läsare ett par nya glasögon att se världen ur. Därigenom får du inte bara leads, utan även dedikerade följare, och mer sannolika köpare.

OM FÖRFATTAREN

Yusuf Young

Yusuf helps companies use Marketing Automation to grow B2B sales. In his role as a Marketing Automation consultant implementing systems such as HubSpot and Salesforce, he discovered the need for better services at a lower cost. Today, he runs FunnelBud to make the fruits of sales and marketing technology available to businesses worldwide.

Lär dig mer om inbound marketing och CRM