Säljprocesser 

Skapa en eller flera säljprocesser, coacha dina säljare, och se prognoser och rapporter över varje säljprocess med FunnelBuds CRM-system.

Vad är en säljprocess?

En säljprocess är en serie steg som dina affärsmöjligheter (ofta kallat Sales Opportunities) går igenom när de köper din lösning. Den representeras ofta som en serie steg som affärsmöjligheten går igenom på vägen till ett köp.

sharpspring CRM säljprocess

Stegen i din säljprocess kan representera faser som en affärsmöjlighet kan befinna sig, i eller aktiviteter dina sälja ska genomföra för att vinna en affärsmöjlighet.

Säljprocess som faser eller aktiviteter

Din säljprocess kan representeras i form av faser eller aktiviteter. Nedan visar vi exempel på en och samma säljprocess representerad i båda former. Notera att faser representerar kundens "tillstånd" medan aktiviteter istället representerar samma sak i form av det säljaren bör göra för att få kunden till nästa fas.

Säljprocess som faser

 1. Intresse
 2. Undersökning
 3. Budget
 4. Kortlista
 5. Beslut

Säljprocess som aktiviteter

 1. Ta kontakt
 2. Skicka produktblad
 3. Visa ROI
 4. Visar demo
 5. Skicka offert

Båda dessa former är en ideal representation av din säljprocess. I själva verket ser säljprocessen olika ut för olika kunder. För vissa kunder är vissa steg helt onödiga, och nya steg kan tillkomma. Kunder flödar inte igenom alla steg i den ordningen du satt upp utan hoppar ofta fram och tillbaka. Har du otur faller de ur helt, eller fastnar i något steg och går inte vidare.

Varför behöver man en säljprocess?

Även om inte alla säljmöjligheter går igenom din säljprocess så som du satt upp den är en säljprocess nödvändig av flera olika anledningar. Här listar vi de tre vanligaste anledningarna vi brukar stöta på i vårt arbete när vi hjälper våra kunder implementera FunnelBud:

 • Kontroll: Utan en säljprocess som visar i vilka steg olika affärer är blir det svårt att se hur det går för företaget, var i säljprocessen affärer fastnar (och därmed vilka steg som behöver förbättras), och skapa säljprognoser.
 • Coachning: Utan en väldefinierad säljprocess är det svårt att se var säljarna behöver utvecklas. Är någon säljare väldigt bra på demos eller dålig på att göra ROI-analyser? Med en väldefinierad säljprocess kan du mäta var olika säljare är olika bra eller behöver utvecklas.
 • Automation: CRM-system som har inbyggd Marketing Automation-funktionalitet kan kombinera automationsfunktionerna med CRM-funktionerna och låta säljarna ta draghjälp av marknadsföring i sitt säljarbete. Med en bra säljprocess kan marknadsföringen bli mer relevant beroende på var olika kunder är i säljprocessen.

Hur FunnelBud hjälper dig hantera dina säljprocesser

FunnelBud är ett kombinerat CRM och marketing automation-system som hjälper dig att hålla koll på dina säljprocesser och affärsmöjligheter i dem:

 • Håll koll på alla dina affärsmöjligheter, kontakter och kundkonton i ett system
 • Dra och släpp affärsmöjligheter genom dina säljprocesser
 • Skapa olika säljprocesser för olika typer av affärer - t ex ett för partnerförsäljning, ett för direktförsäljning, eller för olika produktkategorier
 • Sätt sannolikhet för att vinna affärer automatiskt beroende på steg för att få bättre prognoser
 • Prognoser, aktivitetsrapporter och flera andra CRM-rapporter per säljare, produkt, säljprocess eller bara totalt
 • Ta draghjälp av marknadsföring i ditt säljarbete med automatiska kampanjer och relevanta budskap beroende på var i säljprocessen din kontakt är och vad den är intresserad av
SharpSpring

Låt SharpSpring hjälpa dig hantera dina säljprocesser

Digitalisera din säljprocess

En köpprocess är en serie insikter ditt lead behöver få innan de köper. Du kan definiera alla steg i ditt leads ideala köpresa och mäta var dina leads befinner sig i resan. Beroende på var de är kan du visa olika meddelanden i både dina mail, din hemsida, och guida säljaren till att prata om rätt saker.

automatisera sälj med lead nurturing

Se allt dina leads gör och bygg en digital säljprocess

Poängsätt dina leads

Med automatisk poängsättning kan du se vilka leads som är värda att jaga! Det är även en stark motivator för säljarna. FunnelBud kommer med ett bra fördefinierat poängsystem, men du kan sätta olika poäng på olika saker i detaljnivå. Poängen minskar automatisk ju längre tid det gått, så att gamla leads inte längre dyker upp. Och med regler och larm kan säljarna får reda på när någon bör kontaktas!

automatisk lead score för försäljning

Se vilka leads som är intressanta

Bearbeta leads automatiskt

Bearbeta dina leads helt automatiskt. Med olika info beroende på vad de är intresserade av. Och precis när de visar intresse. Genom rätt information vid rätt tidpunkt får du fler klick och mer positiva svar! Då kan du notifiera dina säljare - t ex när någon tittar på prissidan - så att de kan ta kontakt. (Testa gärna vårt korttrick för att se hur det känns att få relevanta meddelanden!)

bearbeta leads automatiskt

Skapa en serie händelser som triggas av något din kontakt gör

Funnelbud: Marketing Automation & CRM för en låg månadskostnad

Funnelbud är en lättanvänd molnlösning som hjälper dig få fler leads, hålla koll på dina affärer, och sälja mer. Komplett med avancerade funktioner som tracking, lead scoring och automationer. Vi som erbjuder det heter FunnelBud och hjälper dig både med uppsättning, anpassningar och att sätta upp automationer och affärsprocesser utan kostnad.

Marketing Automation

Landningssidor, nyhetsbrev, automationer, segmentering och mer. Istället för en massa system - ett för nyhetsbrev, ett för event, ett för lead scoring - så kan du sköta allt med Funnelbud.

CRM-system

Kontakter, företag och affärer. Säljprocesser. Mailsynk. Rapporter. Integrerat med marknadsföringen så du får in nya leads rakt in i CRM-systemet och ser historiken.

Professional Services

Vi hjälper dig med allt. Hur ska du få fler leads? Vilka automationer kan hjälpa din försäljning? Träning, snygga emailmallar, fantastisk support. Andra tar 20-40 000 kr/mån. Med oss ingår det.

Låg månadskostnad. Allt ingår. Fantastisk support. Tveka inte att kontakta oss för en demo!

Vill du lära dig mer om sharpspring?

Inga fler krångliga system som ska integreras. Alla dina kontakter på ett ställe. Massor med funktioner som hjälper dig att både sköta din marknadsföring och försäljning på ett ställe, med all företagets kundkommunikation samlat. Och med låg månadskostnad och en egen specialist från FunnelBud som hjälper dig kommer du igång utan snabbt!