Säljautomationer 

Automatisera din outboundförsäljning och lead nurturing. Få fler möten och följ upp med leads och opportunities automatiskt.

Kan man automatisera sin försäljning?

När vi pratar om att sälja automatiskt menar vi inte att säljaren kan ersättas. Istället kan ett system som hjälper dig att automatisera din säljprocess göra en säljare mer effektiv genom att hjälpa till i utvalda delar.

Utifrån våra erfarenheter med våra kunder är två av de jobbigaste delarna av säljprocessen outbound och nurturing. Det vill säga:

 1. Automatiserad outbound: Går det att automatisera cold calling-processen?
 2. Automatiserad uppföljning: Kan man automatisera uppföljning med kontakter man har dialog med eller som man ska återkomma senare till?

Fördelarna med att automatisera säljet i dessa delar är flera:

 • Fler möten på kortare tid när man kallringer
 • Vara top-of-mind med existerande kontakter
 • Inte tappa eller glömma bort att kontakta kontakter man ska återkomma till

Vi kan hjälpa dig att automatisera både din outboundförsäljning och att hålla kontakt med existerande kontakter med hjälp av FunnelBud's automatiserade CRM-system.

1. Automatisera outbound och cold calling

Inbound marketing är inte det enda sättet att få nya kunder. Istället fungerar outboundförsäljning bättre idag än någonsin - om du tar hjälp av teknologi som värmer upp kontakter, hjälper dig att hålla kontakt och återkomma, och hjälper dig att prata om rätt saker.

Nedan visar vi de tre metoderna våra kunder använder för att göra outboundförsäljning mer effektivt.

1.1. Värm upp dina prospekts innan du ringer

För att lyckas med ett cold-call behöver personen du ringer till vara i rätt mind-space och samtidigt ha ett intresse för det du ringer om. Om personen känner till företaget du ringer ifrån hjälper det också enormt.

Därför är förarbetet innan man ringer enormt viktigt. Här kan FunnelBud hjälpa dig att värma upp prospekts åt dig. Så här gör du det:

 1. De prospekts du ska ringa taggas för förarbete i systemet, resten av punkterna nedan sker automatiskt
 2. Dina prospekts börjar se annonser på Facebook som handlar om ditt varumärke och det budskap du tänker rikta till dina prospekts när du väl ringer
 3. Efter att ha sett dina annonser i några veckor får dina prospekts ett introduktionsmail från dig som berättar hur du hittade dem och vad du vill prata om (samma budskap som i annonserna de såg) - innehållande en länk där de kan läsa mer
 4. Redan här kommer en hel del att klicka. Du får då ett meddelande, kan se vilka sidor de besökt och därmed vad de är intresserade av, och kan ringa. Ditt kalla samtal är inte längre kallt, utan ljummet, och mötesfrekvensen drastiskt högre.
 5. Om de inte klickar får dina prospekts se dina annonser i ytterligare någon vecka. Sen får de ett nytt mail (från dig) där du frågar om de kan prata i veckan. Alternativt kan de ändå hamna i din ringlista - inte fullt ljumna men inte heller helt kalla.

Genom att automatisera cold calling-förarbetet på detta sätt kan du både fokusera på prospekts som visar intresse, ringa när de är i rätt mind-space, och få ett bättre samtal tack vare att du redan skapat en igenkänningsfaktor (via Facebook-annonserna och introduktionsmail).

Samtalet upplevs också som mycket trevligare och mindre påträngande

1.2. Automatisera uppföljning efter kalla samtal

Det är inte ofta man får ja på ett möte på första samtalet! Ofta blir man ombedd att ringa tillbaka vid ett senare tillfälle eller skicka mer information först.

Även här kan FunnelBuds automatiska CRM automatisera din försäljning.

Förbered dina samtal med ett attraktivt så kallat call-to-action (någonting värdeskapande som ditt prospekt kan ladda ner eller få - oftast en PDF-baserad guide inom ditt område). Använd sedan detta i din kallringning.

Efter att ha pratat med ditt prospekt kan du fråga om du får skicka mer information. Därefter skickar du denna call to action genom förskapade sekvenser. Alternativt kan marknadsavdelningen bearbeta ditt prospekt med personliga nyhetsbrev och inbjudningar till intressanta event och webinarer.

FunnelBud ser till att du är top-of-mind, och CRM-systemet håller reda på dina prospekts lead score. När de visar intresse få du en notifiering och kan åter ta kontakt. Precis när kontakten åter är intresserad av dialog.

1.3. Återkoppla strax innan konkurrentens kontrakt går ut

Stöter du på många prospekts som har existerande kontrakt med ett visst löpdatum, eller som av andra anledningar inte kan ta beslut innan ett visst datum?

Som säljare är det svårt att hålla reda på alla dessa datum och komma ihåg att återkoppla vid rätt tidpunkt. 

Tänk dig att ha en assistent som följer upp med dina prospekts åt dig när det är dags, och säger åt dig när kontakten vill prata!

FunnelBuds CRM blir här som en digital rolodex som dessutom kan göra uppföljningsjobbet åt dig.

Du lägger bara in datumet då återkopplingen ska ske eller när kontaktens existerande kontrakt går ut och övrig relevant information.

Några veckor innan datumet skickar FunnelBud ut ett marknadsmail som påminner om ert bolag och tjänster. En vecka senare kommer ett mail från dig som återkopplar till ert senaste samtal, och frågar om ni ska återuppta diskussionen.

säljautomationer

Lägg in intressen, datum och en introtext. FunnelBud sköter sedan uppföljningen åt dig!

Mailet kan till och med innehålla en länk till en kalenderbokning, så de kan boka med dig direkt via internet.

Därefter får du en notifiering, och kan se vad som hänt och följa upp med ett samtal.

Genom att låta FunnelBud sköta din datumbaserade uppföljning automatiskt kan du fokusera på annat och ha peace of mind att ingenting glöms bort. Det kommer att ge dig ro och bättre uppföljning.

2. Automatisera uppföljning av kontakter du redan har dialog med

Med FunnelBud kan du även sätta upp säljautomationer som hjälper till med uppföljning av existerande kontakter. Till exempel kontakter i tidigare delar av din säljprocess eller kontakter som inte svarar.

En sådan automation kan vara allt från att en kontakt får ett automatiskt mail från sin dedikerade säljare när de besökt en viktig sida, till ett helt flöde med automationer som guidar köparen genom sin köpresa och hjälper säljaren baserat på var i säljprocessen köparen är.

Nedan är några exempel på hur företag vi jobbat med använder sig av säljautomationer som ger dem dragkraft i deras existerande säljprocess:

 • Ett svenskt personaluthyrningsföretag har en serie guider om sitt tjänsteområde. När de haft dialog med en kund eller när de fått ett nytt lead får kontakten dessa guider i en serie mail. När kontakten läst en guide plingar det till hos säljarna, som då tar kontakt igen och kollar om det är intressant med ett möte om det som guiden handlar om. De väl skrivna och informativa guiderna skapar tillit som hjälper den efterföljande säljprocessen.
 • En svensk mjukvaruutvecklare brukade nästan alltid hålla en PowerPoint-presentation till nya affärsmöjligheter. Men de insåg att denna nästan alltid ser likadan ut och gjorde därför en onlinevariant av den. Idag får nya affärsmöjligheter presentationen automatiskt via email. Detta har lett till att första mötet nästan alltid blir mer kvalitativt. Videon sprids ofta även till andra beslutfattare. Detta har halverat deras genomsnittliga tid att stänga en affär som tidigare var 18 månader.
 • En svensk IT-hårdvaruåterförsäljare har även en e-handelssite för sina företagskunder. När man köpt vissa produkter är det ett tydligt tecken på att man kan vara intresserad på en större helhetslösning. Då kontaktar företaget kunden och frågar om de är intresserade av ett möte. På så sätt har de lyckats få till flera affärer som de annars skulle missat.
 • En svensk telefonleverantör brukade ringa till existerande leads 2-3 gånger och kolla om det var intressant med ett möte. Fick säljarna inget svar efter det visste de inte vad mer de skulle göra utan att verka tjatiga. Idag läggs kontakter in i nurturing-kampanjer om de varit inaktiva i CRM-systemet i 4 veckor. Nurturing-kampanjerna bjuder in till webinarier och skickar nyhetsbrev. Så fort kontakten registrerar sig eller klickar på ett nyhetsbrev väcks de till liv i CRM-systemet och säljarna följer upp. Detta har gjort att säljarna kan jonglera många fler bollar i luften samtidigt. Intressanta affärsmöjligheter tappas aldrig bort.

Vill du se fler exempel på säljautomationer kan du läsa mer under sektionen 6 saker du kan göra med ett proaktivt CRM-system!

Kan man verkligen sälja helt automatiskt?

Oftast inte, men det är inte heller syftet. Säljare tillför värde - du tjänar nästan aldrig på att ta bort dem. Däremot kan du göra dem mer effektiva än någonsin! Genom att hjälpa dem göra sitt jobb bättre, enklare och snabbare - och mer mer information som gör att de kan sälja bättre - kan varje säljare boka fler möten och sälja mer.

Vad är kundupplevelsen när säljprocessen automatiseras?

De flesta företag vi jobbar med håller med om att om säljarna var mer pålästa, svarade snabbare på frågor, och inte ringde i onödan skulle deras kunder både trivas mer och köpa mer. Automatisering hjälper dina säljare med precis detta. Genom att ge information om vad dina leads är intresserade av, notifiera när leadet är hett, och med automatik omedelbart skicka information (även förskriven) som kommer direkt från säljarens mailadress - och visa rätt information till rätt person på t ex hemsidan och i dina mail - kommer du inte bara att sälja mer, utan även få nöjdare köpare. Fråga våra många kunder som implementerat marketing automation! Dock är det viktigt att det implementeras rätt så det inte upplevs som "spammigt", utan trevligt och personligt. Och där hjälper vi på FunnelBud till!

SharpSpring

Automatisera din försäljning med SharpSpring CRM

Kontaktvariabler i CRM

Lägg in variabler på dina kontakter som datum då existerande kontrakt går ut, intressen eller saker du vill introducera automatiska mail med. Dessa variabler används sedan i automationer, mail och hemsida för att göra kommunikationen så personlig som möjligt.

CRM merge variables

Skapa variabler för personliga utskick

Automatiska säljflöden

Skapa fördefinierade säljflöden som använder sig av dina variabler - t ex datum, intressen och mailintro - för att sälja åt dig. T ex kan du skicka mail några veckor innan ett existerande kontrakt, med olika innehåll beroende på vilken produkt de tidigare visat intresse för. Beroende på om kontakten klickar kan du skicka en uppföljning eller lägga den i din ringlista.

visuella säljflöden

Skapa visuella diagram över automatiska säljflöden

Spåra kontaktens besök

Se vilka mail dina kontakter öppnar och klickar, och vilka sidor de besöker. Få notifieringar när de klickar på ett mail eller återvänder till din hemsida. Trigga automatiska flöden baserat på vilka sidor de läst eller vilka mail de klickat på för att automatisera uppföljningen.

automatisera sälj med lead nurturing

Se vad dina kontakter visar intresse för

Automatisera på lead score

Med automatisk poängsättning av dina kontakters aktiviteter kan du hitta dina heta leads och följa upp automatiskt. Heta leads triggar en notifiering till dig, eller läggs in i automatiska kvalificeringsprocesser. Till exempel mail som uppmanar till läsning eller listor för Facebook-annonsering.

automatisk lead score för försäljning

Se vilka leads som är intressanta

Testa hur vår egen automatiska säljprocess fungerar!

Vill du testa att bli marknadsförd till?

Vill du se hur det känns att bli marknadsförd till med ett Marketing automation-system? Testa vårt automatiska flöde med ett email i veckan i 5 veckor där varje mail med videos, screenshots och roliga övningar visar hur systemet reagerar interaktivt på dina handlingar.

Funnelbud: Marketing Automation & CRM för en låg månadskostnad

Funnelbud är en lättanvänd molnlösning som hjälper dig få fler leads, hålla koll på dina affärer, och sälja mer. Komplett med avancerade funktioner som tracking, lead scoring och automationer. Vi som erbjuder det heter FunnelBud och hjälper dig både med uppsättning, anpassningar och att sätta upp automationer och affärsprocesser utan kostnad.

Marketing Automation

Landningssidor, nyhetsbrev, automationer, segmentering och mer. Istället för en massa system - ett för nyhetsbrev, ett för event, ett för lead scoring - så kan du sköta allt med Funnelbud.

CRM-system

Kontakter, företag och affärer. Säljprocesser. Mailsynk. Rapporter. Integrerat med marknadsföringen så du får in nya leads rakt in i CRM-systemet och ser historiken.

Professional Services

Vi hjälper dig med allt. Hur ska du få fler leads? Vilka automationer kan hjälpa din försäljning? Träning, snygga emailmallar, fantastisk support. Andra tar 20-40 000 kr/mån. Med oss ingår det.

Låg månadskostnad. Allt ingår. Fantastisk support. Tveka inte att kontakta oss för en demo!

Vill du lära dig mer om sharpspring?

Inga fler krångliga system som ska integreras. Alla dina kontakter på ett ställe. Massor med funktioner som hjälper dig att både sköta din marknadsföring och försäljning på ett ställe, med all företagets kundkommunikation samlat. Och med låg månadskostnad och en egen specialist från FunnelBud som hjälper dig kommer du igång utan snabbt!